STØTTER OMSKJÆRING

Afrikanske moskeer i Oslo støtter omskjæring av jenter. Det gjør også ett av Verdikommisjonens medlemmer, Kebba Secka. Det viser opptak gjort med skjult kamera.


 
Kebba Secka
 
Imam Ebrahim Saidy

 
Imam Sheikh Muumin
 
Imam Fakebba Jagana

For åpen mikrofon forteller imamene reporter Tonje Steinsland at de er mot omskjæring. Men når 20 år gamle Kadra, som er av somalisk opprinnelse, oppsøker imamene og Kebba Secka med skjult kamera, forteller de noe annet.

Kadra spør om råd ettersom familien vil ta henne til Somalia for omskjæring, og sier hun er i tvil om hva som er riktig å gjøre. Både Kebba Secka, imamene Fakebba Jagana, Ebrahim Saidy og Sheikh Muumin oppfordrer henne til å følge foreldrenes vilje og la seg omskjære.

Omskjæring av jenter ble forbudt ved lov i 1995. Strafferammen er åtte år. Medvirkning til omskjæring er like straffbart. Omskjæring ødelegger jentas kjønnsorgan. I de fleste tilfeller fjernes klitoris. Overgrepet kan medføre døden.

Verdikommisjonen
Kebba Secka er utdannet barnevernskonsulent, lærer på Lofsrud ungdomsskole i Oslo og leder av Islamsk Råd. Secka anses som en av de best integrerte afrikanerne i Norge. Utstyrt med skjult kamera oppsøker Kadra ham på skolen og forteller at hun skal sendes ut av Norge for omskjæring. Nekter hun, blir hun utstøtt. Hun sier hun er i tvil om hva hun skal gjøre.

Secka råder henne til å følge morens vilje. Valget kommer først den dagen hun selv er voksen og mor. Kebba forklarer Kadra at den norske loven ikke gjelder hvis hun omskjæres i et annet land. Han sier også at ingen nordmenn er i stand til å forstå hennes situasjon.

Imamen Fakebba Jagana fra Gambia forklarer Kadra at jo yngre jentene er, dess lettere er det å omskjære dem. Kadra forteller at hennes to søstre på tre og seks år også skal omskjæres. Jagana anbefaler omskjæring av alle tre. Han understreker at omskjæring ikke er farlig, men at dette tvert om er bra for kvinner.

Bigami
Fakebba Jagana forteller at alle hans koner har fått skjært bort alt av ytre kjønnsorgan. I et offisielt intervju med Rikets tilstand står han imidlertid frem som en sterk motstander av omskjæring, og understreker at afrikanere må følge norsk lovgivning hva gjelder både omskjæring og bigami. Hvis ikke, må de dra tilbake til hjemlandet, sier han.

Ebrahim Saidy fra Gambia er ansett som en liberal imam. Men også han anbefaler at Kadra og søsteren på seks år omskjæres på somalisk vis. Han forklarer henne at det viktigste er å adlyde foreldrene, det er Allahs vilje. I et offisielt intervju forklarer han at omskjæring av jenter ikke har noe med Islam å gjøre, og at han derfor er motstander av omskjæring. Han sier at han selv aldri har opplevd at jenter skal sendes ut av Norge for omskjæring.

Imamer har stor innflytelse i de muslimske miljøene. Det har også Kebba Secka. Kadra mener disse lederne kunne stoppet omskjæring av norske jenter. Hvis de ville.

Reportasjene om omskjæring vant SKUP-diplom 2000 og Gullruten 2001 for beste dokumentar. SKUP står for Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse.


Reporter: Tonje Steinsland
Research: Hege Storhaug


TV 2 onsdag 4. oktober kl. 20:00
Reprise fredag 6. oktober kl. 12:35


 • Les hele samtalen mellom Kadra og Kebba Secka
 • Les hele samtalen mellom Kadra og Ebrahim Saidy
 • Hva får moskeene i støtte?
 • Hva er omskjæring?
 • Skader ved omskjæring
 • Hvorfor omskjæres jentene?
 • Hvem omskjærer jentene?
 • Hvorfor lyver imamene?
 • Hva er Islamsk Råd?
 • Hva sier Koranen om å adlyde sine foreldre?
 • Les reaksjonene fra seere, politikere og organisasjoner
 • Gå til del 1 av omskjæringssaken

  Se videoklipp:

 • Se de skjulte opptakene • Utviklet av TV 2 Interaktiv © 2001